12 GÜN İTALYA GEZİSİ MALİYETİ: EURO’YU KAÇ ALIYORDUK?

Hayatımın en uzun soluklu road trip hadisesini en sevdiğim ülkelerden biri olan İtalya’nın kuzeyinden güneyine uzanan efsane bir rotada gerçekleştirmenin bana verdiği yetkiye dayanarak uzun soluklu sayılabilecek böyle bir seyahatin ortalama bütçesini de sonucun yüreğime ineceğini bile bile kalem kalem anlatmaya karar verdim. 

Öncelikle okumadıysanız sizi bu muhteşem 12 günü ve gördüğümüz onlarca yeri anlattığım şu yazıma almak isterim.

Bu devasa yazımı okuyup geldiyseniz şimdi hemen ‘’12 günlük İtalya seyahati ne kadara mal olur’’sorusunun cevabını görmek üzere bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. Malum yazımı okumanızı ‘’vay efendim ben olsam günde 50 euroya krallar gibi gezerdim’’, ‘’araba kiralamak nedir Avrupa’da trenler varken’’ gibi düşüncelere dalmamanız için tavsiye ediyorum çünkü orada neyi neden yaptığımızı anlatmaya çalıştım.

Sizi 12 günde İtalya gezisi yazımı okumaya yeterince ikna edebildiğime inanmak istiyor, bütün hesapların iki kişi için olduğunu ekliyor ve şimdi bu seyahatin bize ne kadara mal olduğunu kalem kalem anlatmaya başlıyorum:

Uçak Biletleri

Şimdi bu noktada evrenin benden aldığı sayısız yeteneğe karşılık bana ucuz uçak bileti bulabilme yeteneği verdiği konusunda mütevazı olamayacağımı söylemek isterim. Hobilerimden biri sürekli bir yerlere, belki de hiç gidemeyeceğim yerlere uçak bileti bakmak olduğu için şimdiye kadar gerçekleştirdiğim seyahatlerin hepsinde normalden çok daha uyguna uçtum. 

İtalya planı yaparken de aynı performansı bekliyordum kendimden ama sadece birkaç gün sonraya bilet baktığımız için istediğimi bulamadım. Gidiş için İstanbul’dan Bologna’ya en uygun uçuşu seçtik ve kişi başı 1350 liradan toplam 2700 liraya gidiş biletimizi aldık.

Ucuz bilet bulamamayı kabullenememem ve Bari-İstanbul uçuşlarının kişi başı 5000 tl’den başlaması sebebiyle dönüş  uçuşumuz için aslında daha uzak rotalara sakladığımız millerimizi kullanmak durumunda kaldık ve dönüş uçuşlarımızı bedavaya getirmiş olduk.

Yani böyle bir durumunuz yoksa ve benzer şekilde Bari gibi güneydeki ve Türk Hava Yolları’nın uçtuğu bir noktadan dönecekseniz benim son çıkan hesabıma 11-14 bin lira gibi bir ekleme daha yapın derim iki kişi için çünkü şu an kontrol ettiğim kadarıyla Thy’nin İstanbul-Bari uçuşları yine 5500-7000 tl aralığında.

  • Otel

Benim yurt dışı seyahatlerim için en büyük alışkanlığım www.booking.com üzerinden kalacağım yeri ayarlamak. Aslında çok fazla alternatifi olduğunu biliyorum ama alışkanlıklarıma ölümüne bağlandığım için buradan da vazgeçemiyorum.

Başlığa otel yazsam da biz bu seyahatte sadece otelde kalmadık. Kaldığımız birkaç otelin yanında insanların yine booking’den kiraladığı odalarında kaldığımız da oldu.

Toplamda 11 gece konakladık ve kaldığımız 10 farklı yere toplamda 940 euro gibi bir ödeme yaptık. 

Tahmin edersiniz ki çok iyi yerlerde kalmadık.  Zaten biraz ani planlanmış bir seyahat olduğu ve tam yaz sezonunun başına denk geldiği için otel fiyatları çok yüksekti. Uygun fiyatlı yerler arasından en eli yüzü düzgün görünenleri seçmeye çalıştık yani.

Bu kadar yer arasından kaldığımız en leş yerin aslında en yüksek fiyatı ödediğimiz Milano’daki saçma odamız olması da ayrı bir paradoks oldu ya neyse…

  • Araba kirası

Şimdi geliyoruz Bari biletlerini bedavaya getirdiğimiz için bize en çok koyan madde olma şerefine erişen araba kirasına. 

Daha önce Avrupa’da araba kiraladığımız olmuştu ama günübirlik kiralamalardı bunlar. Uzun süreli ilk araba kiralama deneyimini İtalya’da yaşadık ve kendi enayi dünyamızda bunu 680 euroya internetten hallederek çok uyguna getirdiğimize inandık ama işler hiç de öyle olmadı. Gelin bakın İtalya nasıl ocağımıza incir ağacı dikti…

Biz arabayı şu site üzerinden İtalya’ya gitmeden önce online olarak kiraladık. Bu siteye arabayı alacağınız ve bırakacağınız yerleri ve arabaya ihtiyacınız olan tarihleri giriyorsunuz ve size en uygun seçenekleri gösteriyor. Bize en uygun fiyatlı olarak Budget denk geldi ve bu site üzerinden Budget’ın kendi sitesinden daha uyguna gelmiş oldu. Seyahat 12 gün sürecek olsa da seyahati detaylı anlattığım yazımda anlattığım sebeplerden dolayı bu 12 günün 8’i için araba kiralamaya karar verdik. Milano’da teslim alıp Bari Havaalanı’nda teslim etmek üzere en miniğinden bir Fiat 500 kiraladık. 

Her şeyden habersiz mutlu mesut Venedik’te köprüden köprüye koştuktan, Bologna’da her köşe başında aperollerimizi yudumladıktan sonra Milano’ya varınca Budget ofisinden öğrendik ki bizim bu 680 euroluk paket aslında hiçbir şeyi kapsamıyormuş. Kaza sigortası, çalınma ve daha aklıma gelmeyen onlarca ihtimale karşı kapsamlı sigorta içeren paket 1030 euro’ymuş ve ciğerimiz söküle söküle bu beklenmedik 350 euro farkı vererek biz de bu paketi aldık ne olur ne olmaz diyerek.

 

  • Benzin

Keşke araba işi 8 gün için verdiğimiz ve bence devasa olan 1030 euro ile bitseydi ama tabii ki öyle olmadı. Benzin gibi majör bir ihtiyacımız daha vardı ve 8 gün içinde 3 kez benzin alışverişimiz oldu.

Şimdi öncelikle şunu söylemeliyim ki benzin istasyonları benim gördüğüm kadarıyla iki farklı şekilde işliyor. Bazıları Avrupa’da diğer şehirlerden de alışık olduğumuz kendi işinizi kendinizin gördüğü, yani istasyonda çalışan olmayan yerler. Diğerleri de istasyonda pompacıların olduğu ve sizin benzin doldurmakla uğraşmadığınız yerler. 

Bahsettiğim ikinci kategorideki yerlerin fiyatları haliyle kendi çapınızda uğraştığınız yerlere göre daha yüksek. Biz de benzini kendimiz almayı uygun gördük bu yüzden ve benzin için bol Google Translate’li ve yanımızdaki İtalyanlarla tarzanca anlaşmalı bir takım olaylar sonucunda toplamda 205 euro ödeyerek benzin alışverişimizi tamamladık.

Şimdi geliyorum sizi uyarmak istediğim yere. Biz ilk kez Floransa’da 30 litre benzin aldık ve normal şartlar altında 57.27 euro tutmuştu. Her şey İtalyanca’ydı ve asla İngilizce konuşamayan bir İtalyan bize yardımcı olmaya çalıştı. Biz 100 euro ile ödemek istedik ve makineden para üstü yerine kalan 42.73 euro’yu gösteren fiş geldi. Birbirimizin tek kelimesini anlamasak da bir şekilde anlaşmaya çalıştığımız İtalyan dostumuz bu kalan tutarı daha sonra kullanabileceğimizi bize bir şekilde anlattı ve biz de yolumuza devam ettik. Sonra Napoli’de aynı benzin istasyonunun bir şubesini bulup buradakilerden öğrendik ki bu kalan tutar sadece Floransa’daki o istasyonda geçerliymiş.

Şimdi ‘’uzatma geç’’ deseniz de haklısınız ama İtalya’da benzer bir şeyi yaşamamak için benzini nakit yerine kartla ödeyin diye yazıyorum. 

Sonuç olarak aslında genel sonuçtan 42.73 euro daha fazla çıktı bizim cebimizden ama kendisi evin bir köşesinde duruyor ve Floransa’ya tekrar gideceğine aşırı inanan bana da küçük bir umut oldu asdfs.

  • Otoban Ücretleri

Bu cümleyi kuracağım hiç aklıma gelmezdi ama İtalyanlar yol yapmamış arkadaşlar. Bizim ‘’ama yol yaptıcı’’lar gibi görünmek istemem ama gerçekten gördüğümüz ücretsiz yollar kötüydü. Biz de 17 ile çarpmayı düşünmeden ücretli yolları tercih etmek durumunda kaldık bu yüzden. 

Hesaplarıma göre biz toplamda 62 euro vermişiz otobanlara ama aramızda sadece belli yolları kullanacak ve bu yazıyı da kendi yolunun ücretini görmek için okuyacak kişiler olabilir diye tek tek yazıyorum bütün yol ücretlerini: 

Como – Genova Yolu: 3.30 + 11.60 euro

Rapallo – La Spezia Yolu: 10 euro

La Spezia – Pisa Yolu: 7.20 euro

Floransa – San Gimignano Yolu: 70 cent (bu gerçekten şaka gibi shdj)

Chiusi (Toskana) – Roma Yolu: 10.5 euro

Roma- Napoli Yolu: 14.70 euro

Napoli – Amalfi Yolu: 2.10 + 2.10 euro

  • Otopark Ücretleri 

‘’Sana arabaya 1030 euro vermekten daha çok koyan şey nedir’’ diye sorarsanız hiç düşünmeden otopark derim. Hatta genel olarak her yerde bu otopark işi sinirimi bozuyor ama şimdiye kadar en çok Napoli’de sinirimi bozdu asds.

Burada itiraf etmeliyim ki biz her zaman otopark ücreti ödemedik. Yani aslında ödememiz gereken yol kenarı otoparkların bir kısmında fiş almadan bıraktık arabayı ve La Spezia dışında ceza yemedik. Bununla tabii ki övünmüyorum ama bilmiyorum ya, euro 17 liraydı?

Bu bahsettiğim yol kenarı otoparklar genel olarak en çok kullandığımız otoparklar oldu. Şehirden şehire fiyatlar değişse de saati 50 cent olan da gördüm saati 8 euro olan da. 

Portofino ve Positano gibi metrekareye 180 tane insanın düştüğü yerlerde kapalı otoparka mecbur kaldık ve yanlış hatırlamıyorsam Portofino’da saati 6 euro, Positano’da 10 euro civarındaydı.

Napoli’de hemen porttaki açık otoparka bıraktık arabayı ve 24 saatin 18 euro yazmasına güvendik. Gece 12’den sonra farklı bir 24 saatlik dilim hesaplıyorlarmış sağ olsunlar ve 24 saati 18 euro yazan yere 13-14 saat için 36 euro ödedik sonuç olarak ashf.

Yani çok fazla şehre gidince otopark ücretlerinin bir standardı olmadı ve şunu da belirtmeliyim ki Roma ve Floransa gibi şehirlerde araba bize gerçekten eziyet oldu. Bu iki şehirde de bir saatten fazla otopark aradık ama en sevdiğim iki şehir oldukları için çok da şey yapmıyorum şimdi 😀

Sonuçta 8 gün için biraz ceza yemeli, biraz küçük ucuzluklara kaçıp otopark parası ödememeli, Napoli’de bol bol sövmeli ve bazı şehirlerde lanet etmeli olaylar zincirinin bize otopark maliyeti 160 euro civarında oldu.

  • Toplu Taşıma

‘’50 tane paragraf yazıp araba kiralamayı anlattın ya, ne toplu taşıması’’ diyecek olabilirsiniz bu başlığı görünce ama hem araba kiralamadan önceki birkaç günde, hem de araba kiraladıktan sonra birkaç yerde toplu taşıma kullanmak zorunda kaldık.

Önce araba kiralamadan önceki fiyatlardan bahsedecek olursam 2 kişi için Bologna-Venedik trenine 26.3 euro, Venedik’te adalara gitmek için feribota 15 euro ve Venedik-Milano trenine 46 Euro ödedik.

Bunların dışında Como Gölü’nün çevresindeki köylere gemiyle gitmek için her ne kadar yağmura yakalanıp biletimizi yeterince kullanamasak da 30 euro ödedik. Cinque Terre’de köyler arası ulaşımı sağlayan Cinque Terre Card’ı her türlü almanız gerekiyor araba ile ulaşım olmadığı için ve biz internetten alarak 39.8 euro ödedik. En son toplu taşıma kullanışımız da Napoli-Procida vapuru oldu ve bize gidiş dönüş toplamı 80 euro’ya mal oldu.

Şu an hepsini toplayınca diyebilirim ki araba da kiralasak toplu taşımaya toplamda 237 euro ödemişiz.

  • Yeme İçme

Aslında konu İtalya olunca (gerçi benim için İtalya olmasa da) en önemli şeyin yemek olduğunu düşünmek zorunda kalıyorum içimdeki sesi dinleyip ama bu listedeki en kişisel şey olduğu için bunu en sona ayırdım. 

Tek tek nerede ne yediğimizi yazmadan ortalama bir fiyat vermem gerekirse (çünkü nerede ne yediğimi zaten ayrıca yazdım) biz 850 euro civarında bir para harcadık yeme içmeye.

Bunu aslında şöyle yazarsam daha anlaşılır olur gibi geldi ve yazıyorum:

Biz genelde 2 ana öğün ve bol bol atıştırma şeklinde geçirdik günlerimizi. Akşam yemeğini hep dışarda yedik. Bunun dışında çok aç olduğumuz günlerde kahvaltı, diğer günlerde öğle yemeği olacak şekilde bir ana öğün daha yedik. Atıştırma dediğim de kahve, her gün bir ya da iki yerden dondurma, aniden içilen aperol, market alışverişi, dilim pizza, focacia, tatlı gibi şeyler. 

Yani siz boğazınıza bu kadar düşkün değilseniz ya da her gün bir mekanda akşam yemeği yemeyecekseniz (mekanlarda oturduğunuz için ekstra ücret alınıyor İtalya’da) ya da hiç alkol almayacaksanız muhtemelen yeme içme kısmını daha uyguna getirebilirsiniz. Benim zaten hayattaki kırmızı çizgim yemek yemek ve konu da İtalya olunca kısabileceğim son şeydi benim için. Bu yüzden biz biraz fazla ödemiş olabiliriz yiyip içmeye. Siz artık kendinize göre hesaplarsınız…

Şimdi her şeyi özetle kalem kalem yazıyorum buraya yukarıyı okumaya üşenenler için ama siz yine de hepsini okuyun tabii. Ben derli toplu dursun diye yazma gereği duydum ama asla son çıkan toplamı hesaplamayacağım çünkü muhtemelen 17 ile çarpınca kalbim kaldırmaz adfd. Buyrun tek tek şöyle hepsinin son hali:

Uçak bileti: gidiş  2700 tl, dönüş millerle alındığı için bedava

Otel: 940 euro

Araba kirası: 1030 euro

Benzin: 205 euro

Otoban ücretleri: 62 euro

Otopark ücretleri: 160 euro

Toplu taşıma: 237 euro

Yeme içme: 850 euro

Bizim bu seyahatte hiç müze bileti ya da şehir kartı almadığımızı da hatırlatmak isterim yazıyı bitirirken (toplam 10 euro’ya Portofino Kalesi’ne girdik sadece sayılırsa adfs). Büyük şehirlerde uzun süre geçirip bol müze gezmeli bir seyahat planlıyorsanız olası masraflarınıza bir de böyle bir kalem eklemenizi tavsiye ediyor ve şimdi İtalya fotoğraflarıma bakarak kendimi bir miktar üzmeye gidiyorum. Bana katılmak isterseniz buyrun böyle gelin.

3 Yorumlar

  1. İlker says:

    Senelerdir seyahat bloglarını okurum gideceğim yeri araştırırken ve şimdiye kadar gördüğüm en faydalı seyahat yazısı bu yazı diyebilirim. Daha önce seyahat harcamalarını bu kadar detaylı gösteren bir yazıya denk gelmemiştim. İtalya’ya gitmeyi düşünenler için çok işe yarayacak bir yazı olmuş.

  2. […] bize otelden araba kirasına, benzinden otoban ücretine kalem kalem bütün masraflarını da şu yazımda yazmıştım. Bu 12 günde  yaklaşık 250 makarna, 430 pizza ve 4390 top kadar dondurma […]

  3. Murat says:

    İstanbul’dan sofyaya tren veya otobüsle gidip ordan 15-20€’ya low cost havayollarından biriyle italyaya uçabilirdin gidişe kişi başı 1350 tl yerine yolda daha çok zaman harcayarak daha ucuza getirebilirdin.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: